Un eveniment deosebit s-a produs la 06 iulie în incinta bibliotecii raionale „ Iulian Filip ” din orașul Drochia . Aici a avut loc lansarea de carte „ Monument al civilizației medievale românești la marea cea mare : Cetatea Albă-Moncastro ” a consăteanului nostru Vitalie Josanu .
La eveniment au fost prezenți oaspeți din județul Neamț (România ) - arhimandritul Vichentie Amairei ( mănăstirea Secu ), Georgeta Asăvinei (directorul gimnaziului din s.Dochia ) ,Costică Asăvoaie ( comisar de poliție , coleg cu dnul Vitalie Josanu ) , bibliotecarii din raion , dnul Ion Bunescu ( dirigintele de la gimnaziul „ Bunescu Dumitru ” s.Chetrosu ) dnul Iurie Melinte ( profesor , șeful DÎTS Drochia ) ,Alexandru Bobeică ( cunoscut istoric ) .
La deschiderea evenimentului , dna Liliana Cîșlaru a interpretat cîteva melodii- „ Cântec de neam ” „ Dumă-n Țara Doinelor ” și „ Cît trăim pe-acest pămînt ”, care au pătruns în sufletele celor participanți la activitate , publicul s-a dovedit a fi foarte receptiv și fredonau melodiile .
Dansatorii de la ansambul „ Mărunțica ” de la casa de Cultură din satul nostru au dansat 3 dansuri populare ,creînd o atmosferă deosebită și aducînd tradiția populară la locul cuvenit .
Elevii au fost premiați de către dna Georgeta Asăvinei cu cîte o diplomă și dulciuri , le-a mulțumit pentru păstrarea dragostei pentru dansul popular și i-a invitat în luna septembrie în România .
„ Vinovații ” evenimentului au fost dna Georgeta și dnul Petru Ababei , secția „ Cultură ” or.Drochia . Moderatorul activității a fost dnul petru Ababei , care adezvăluit celor prezenți multe momente interesante .
Vitalie Josanu , originar din satul nostru , avîndu-i ca părinți pe dnul Vasile și dna Maria Josan , ( părinți grijulii , activi la toate manifestările care se realizează în sat, raion și republică , cu o neobosită dragoste de țară , neam , creștinătate ) a absolvit gimnaziul din sat , apoi a continuat studiile la LT „ B.P.Hasdeu ” din or .Drochia și la Universitatea „ Alexandru Ioan Cuza ” din Iași.
Despre cartea pe care a reușit să o editeze a menționat că tematica această l-a intrigat incă din anii de la facultate , a păstrat ideea de a cerceta , a studia , a muncit cu rîvnă pe pearcursul acestor 14 ani și rodul muncii - cartea . A avut mare noroc de soția Roxana , care prima asculta ,reflecta , își expunea părerea despre cele scrise .
O altă doamnă care a l-a ajutat pe dnul Vitalie Josanu la editarea cărții a fost dna Monica Sechelariu , președintele Fundației Collegium XXI , care a găsit bună ideea de a ediat acest volum și s-aoferit să organizeze evenimentul de prezentare a cărții în România .
Și dnul Costică Asăvoaie l-a ajutat mult pe dnul Vitalie , el fiind cercetător la Institutul de Arheologie din Iași cel care i-a coordonat și dirijat primele lecturi , i-a întărit pasiunea pentru arheologie .
Autorul cărții a menționat că lucrarea nu privește doar o istorie economică sau politică , am căutat mai mult să descopăr întradevăr această cetate , despre care se merită să cunoaștem mai mult , ea fiind nu numai o cetate importantă, dar și un centru de cultură , un simbol al relațiilor și multietniilor .
„ Desigur că am studiat mult ,m-a ajutat mult cunoașterea limbii ruse , colaborarea cu alți autori care au publicat și ei despre ceetate , dar am rămas ferm în ideea mea de a cerceta cît mai profund despre această cetate , care reflectă o istorie multietnică și multiseculară .
Despre dnul Vitalie Josanu a vorbit dnul Iurie Melinte ,care în anii studiilor lui la LT „ B.P.Hasdeu ” Dumnealui era profesor , a observat încă de atunci o dorință mare penstru studiere , cercetare .Este mîndru de elevul său , se bucură pentru realizările sale și cele ale familiei dnului Vitalie , amintind că și Dumnealui a activat c aantrenor de dans .
Tatăl autorului , dnul Vasile Josanu era foarte emoționat , dar mîndru de succesul feciorului , menționînd că a învățat Istoria Românilor împreună cu feciorul , care atunci era elev la liceu . Pasiunea pentru istorie , citirea cărților cu subiect istoric , reflectarea asupra celor citite feciorul a preluat-o de la el . Un părinte este întotdeauna alături de copilul său ( în sens propriu , dar și figurat ) , știu că pasiunea pentru studiere la Vitalie va fi toată viața , așa că așteaptă ca să mai publice cărți .
Dnul Alexandru Bobeică s-a referit la tematica expusă , menționînd că carte prezintă mare interes , deși nu a reușit să o citească pînă la capăt , dara rămas impresionat de tratarea și abordarea tematicii , materialele expuse , munca de cercetător ,
Dnul Vitalie Josanu a oferit cărți cadou pentru bibioteca raională , dnul Ion Bunescu , Iurie Melinte, Petru Ababei , etc .
Această carte este o reiușită academică , care va interesa cercetărorii din Moldova , România , Ucraina și nu numai .
Sîntem mîndri de consăteanul nostru . Îi urăm noi succese și relaizări frumoase .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu