Cu această ocazie la biblioteca sătească , ce își are sediul în incinta Casei de Cultură , duminică a avut loc o activitate dedicată celebrei interprete și disitnsei personalități din republica noastră .
Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu instituția noastră . La activitate au fost prezenți elevi ai instituției noastre , profesori ,părinți .
Bibliotecara Eugenia Foalea a anunțat subiectul și obiectivele activității . A prezentat expoziția de carte , care a inclus diverse materiale referitor la viața și activitatea Mariei Biesu .
Eleva Ana Novac a prezentat cîteva date biografice despre MAria Bieșu , menționînd că ea a fost o cântăreață de operă, soprană și lied din Republica Moldova , aducînd cîteva informații din CURRICULUM VITAE
Născută la 3 august, 1935 în satul Volontirovca, raionul Ştefan Vodă.
A absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu”
Din 1961 este solistă a Teatrului Naţional de Operă şi Balet unde debutează cu rolul Floria Tosca în opera „Tosca” de G.Puccini.
În perioada 1965-67 a urmat stagierea la teatrul „La Scala” din Milano, Italia, unde, sub îndrumarea maestrului Enrico Piazza pregăteşte rolurile principale de soprano în operele „Tosca”, „Madama Butterfly” „Aida” şi „Trubadurul”.
Tot în această perioadă devine laureată a Concursului Internaţional „P.Ceikovski”, ediţia a III, (Moscova, Rusia), şi laureată a Concursului Internaţional Consacrat Memoriei Miura Tomaki (Ediţia I Tokio, Japonia, 1967) obţinând de asemeni premiul de onoare „Globul de Aur”, iar pentru cea mai bună interpretare a rolului Cio-cio-San i se decernează titlul „Cea mai bună Cio-Cio-San din lume”.
După marele succes de la Tokio urmează o fructuoasă activitate concertistică. Maria Bieşu evoluează pe scenele Teatrului Mare (Moscova, Rusia) şi Metropoliten Opera (New York, SUA) şi pe scenele teatrelor de operă din întreaga lume. Susţine turnee solistice în oraşele din Japonia, Australia, Cuba, Israel. Maria Bieşu se bucură de o mare autoritate printre vocalişti, fiind solicitată ca preşedinte şi membru al juriilor la concursurile internaţionale „M.Glinka”, şi „P.Ceaikovski”.
Din 1986 şi până în prezent este Preşedintele Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, iar din1992 este vicepreşedinte al Uniunii Internaţionale a Muzicienilor.
Elevul Melnic Alexandru a prezentat cîteva reflecții „ PRESA DESPRE MARIA BIEŞU ”
«Vocea rară a Mariei Bieşu, talentul ei şi munca asiduă au plasat-o printre cele mai renumite cântăreţe ale lumii. Ea posedă toate nuanţele expresivităţii muzicale.».
T.Hrennikov , Moscova
" Întâlnirea cu Maria Bieşu poate fi numită întâlnirea cu o adevărată belcanto. Vocea ei este precum o piatră nestemată într-o ramă scumpă. Avem în faţă contopirea materialului extraordinar înnăscut şi maniera impecabilă a cântului".
Moscova, "Viaţa Muzicală", 1969
"Tosca" Mariei Bieşu este desăvârşită. Vocea egală în toate registrele, lucrul în detaliu asupra personajului, conturul graţios al cântului îi asigură Mariei Bieşu un loc dintre cele mai onorabile printre cântăreţele cu renume mondial de astăzi.
Sofia, Bulgaria "Otecestvenyi glas", 1970
"Cântăreaţa a introdus în tratarea chipului micei Butterfly o lirică excepţională şi totodată un enorm dramatism. Toate acestea îmbinate cu o măiestrie vocală grandioasă permit de a o numit pe Maria Bieşu Marea soprană”.
Belgrad, "Politika", 1977
Profesorul de educație muzicală a liceului nostru , dna Liliana Cîșlaru s-a referit la rolurile pe care le-a interpretat Maria Bieșu pe parcursul anilor : Dido («Dido şi Aeneas» G.Purcell)
Aida («Aida» G.Verdi)
Amelia («Bal Mascat» G.Verdi)
Desdemona («Otello» G.Verdi)
Elisabeta («Don Carlos» G.Verdi)
Leonora («Trubadurul» G.Verdi)
Leonora («Forţa destinului» G.Verdi)
Abigail («Nabucco» G.Verdi)
Serafina («Vivat, maestru» G.Verdi)
Norma («Norma» V.Belinni)
Nedda («Paiaţe» R.Leoncavallo)
Cio-Cio-San («Madama Butterfly» G.Puccini)
Tosca («Tosca» G.Puccini)
Mimi («Boema» G.Puccini)
Turandot («Turandot» G.Puccini)
Santuzza («Cavaleria Rusticana» P.Mascagni)
Adriana («Adriana Lecouvreur» F.Cilea)
Tatiana («Evgheni Oneghin» P.Ceaikovski)
Liza («Dama de Pică» P.Ceaikovski)
Nastasia («Ciarodeika» P.Ceaikovski)
Iolanta («Iolanta» P.Ceaikovski)
Zemfira («Aleco» S.Rahmaninov)
Natalia («Furtuna» T.Hrennikov)
Rita («Aici zorii sunt liniştiţi» K.Molcianov)
Olga («Serghei Lazo» D.Gherşfeld)
Aurelia («Aurelia» D.Gherşfeld)
Glira («Glira» Şt. Neaga)
Dominca («Balada eroică» А.Stârcea)
Ruxanda («Alexandru Lăpuşneanu» A.Mustea)
Maria Bieşu este o cântăreaţă de operă prin excelenţă, dar la fel de importantă este şi activitatea concertistică a Mariei Bieşu, în care se produce cu creaţii de cameră. În acest domeniu de activitate Maria Bieşu s-a remarcat prin simţul fin al stilului, lucrul minuţios cu textul muzical şi cel poetic, profunzimea redării conţinutului, plinătatea emoţională şi sinceritatea interpretării.
TITLURI ŞI MERITE
Laureată a Premiului de Stat din RSSM şi URSS
Artistă a Poporului din RSSM şi URSS
Artistă a Poporului din Republica Başcortostan
Laureată a Concursului Internaţional „Miura Tomaki” (Ediţia I Tokio, Japonia, 1967). Pentru interpretarea rolului Cio-Cio-San i se decernează titlul „Cea mai bună Cio-cio-san din lume”
Deputat al Sovietului Suprem al URSS timp de 26 de ani
Erou al Muncii
Laureată a Premiului ”Lenin”
Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău
Profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice
Doctor honoris causa
Cavaler al ordinului «Steaua României» (Comandor)
Cavaler al Ordinului Republicii
Maria Bieşu este fondatorul şi gazda Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet „Invită Maria Bieşu” care se desfăşoară anual la Chişinău
Atmosfera activității a fost întregită prin creațiile muzicale interpretate de dna Liliana .
Dna Liliana Cîșlaru a prezentat cîteva reviste și imagini despre MAria Bieșu , a mai menționat că dna Maria Bieșu a fost în juriul multor concursuri naționale și internaționale .
Ansamblul folcloric al liceului nostru a obținut o Diplomă în cadrul Festivalului republican al cîntecului popular pascal , semnată de dna Maria Bieșu .
A fost remarcat faptul că repertoriul Mariei Bieșu a cuprins romanțe , creații din patrimoniul muzical național și universal .
Un aport aparte l-a avut dna Maria Bieșu la organizarea Festivalului internațional de Operă și Balet „ Vă invită Maria Bieșu ” , care se organizează anual în republica noastră la începutul toamnei și unde se întîlnesc cei mai buni interpreți , promovînd astfel internaționallizarea muzicii.
Cei prezenți la activitate au vizionat imagini video la calculatoarele obținute conform proiectului „Novateca ” : „ Doina ” , Aria „ Casta Diva ” , „ Cio Cio san ” concertul de Anul Nou , „Ave Maria ” , ultimul interviu .
La finalul activității bibliotecara Eugenia Foalea a mulțumit participanților pentru activitate , concluzionînd că aportul Mariei Bieșu pentru cultura națională și internațională este enorm , avem de învățat de la Dumneaiei multe lucruri : munca , cutezanța și pasiunea pentru ceea ce faci .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu