imagine de pornire

imagine de pornire

luni, 4 mai 2015

Legenda satului Chetrosu

   
     Fiecare    localitate  din Republica Moldova   își are  o istorie  aparte  . Satul nostru  , la fel ca și celelalte   localități are  o legendă , încărcată de  istorie , dragoste și  sacralitate  .
    Legenda  spune că : “Era odata o fată cu numele Speia. Era frumoasa -că la soare te puteai uita, iar la dânsa ba. Odata mergând de-a lungul râului Cubolta, să ducă oamenii locului la o viață mai avută , a dat la un moment dat cu umărul de pieptul unui delușor de piatră si a mai vazut că râul face un cot numai bun pentru instalarea unei mori.
    Peste puțin timp apare în acele locuri un flăcău pe nume Petrea. Vazându-se unul pe altul, tinerii s-au îndrăgostit. Dragostea dintre ei creștea și au hotarât să-și faca un lăcaș. Cu încetul dealul de piatră  a prins a se împuțina și casele oamenilor a se înmulți.
      Asupra acestui început de sat s-a abătut o năpastă. Au năvălit turcii. Petrea, aduna în graba flăcăii care au mai rămas și se duse să lupte împotriva turcilor. Turcii au fost pusi pe fugă, dar și flăcăul -rănit de moarte, moare în brațele Speii. De jale mare se îmbolnăvi si Speia, apoi  muri si ea. De atunci valea pe care a fost așezat satul se numește valea Speii, iar satul se numea Petrosu.”
    La  începuturile lui au stat gospodari vrednici,  cu iubire de neam și de plai, cuvântul și fapta cărora le-au fost chibzuite, iar la bine și la greu, la noroc și la cumpana s-au ținut tari. Dreaptă le-a fost credința,  cele câteva case au devenit sat,  iar satul a știut să   sfideze  vesnicia și a îndeplinit porunca stramoșilor, pentru ca azi să ajungă una dintre cele mai frumoase așezări rurale din nordul republicii.
      Despre  toate   sentimentele  și trăirile    noastre referitor la satul natal  a spus  foarte  frumos poeta  Lidia  Ungureanu :

„ Chetrosu-i   dragul  ce-am cuprins , 
Chetrosu-i   gîndul meu  aprins , 
Cît  pasu-mi bate   drum de-asfalt , 
Cît   duhu-mi zboară  spre  înalt  ! ”  









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu