imagine de pornire

imagine de pornire

marți, 18 august 2015

Eco Summer School 2015

     Dragi prieteni, profesori, parinți și nu în ultimul rînd simpli cititori activi a blogului nostru, cu permisiunea d-voastră vă voi comunica despre ultimul eveniment (etern) din viața mea.
     De pe data de 4 august 2015 pînă pe data de 8 august 2015 am avut ocazia de a petrece timpul cu plăcere și mult folos la Școala de vara organizată de dnu Oleg Rotari (președintele organizației ORMAX) unde a avut loc un schimb de experiență între eco-tehnologiile din Republica Moldova și țările din occident, însă acesta nu a fost unicul scop. Timp  de 4 zile am reușit să-mi perfecționez engleza foarte mult, deoarece am jucat și rolul de translator astfel acumulîd multa experieță care o folosesc în vorbire descurcîndumă mai bine ca niciodata.
     La 3 august oaspeții noștri au sosit în Moldova și pînă la orele 21:00 au sosit la hotelul Comfort, Drochia, unde au fost cazați. Un moment interesant a fost cunostința lor cu șoferul rutierei în care au venit la hotel. Dnu Ion (șoferul) la marea uimire a oaspeților din Franța și Italia știa germana. Printre oaspeti la fel era o domnișoară din Italia care la fel știa germana, astfel ei au putut să comunice. După ce șoferul s-a prezentat oaspeții au decis să-l numească Ivan punînd un accent puternic pe litera ,,I” care ne ridica zîmbetul pe față doar nouă, băștinașilor.
     După sosirea oaspeților din Franța și Italia pe data de 4 august a avut loc prima întrunire cu oapeții reușind să facem cunoștință cu fiecare dintre ei și prima zi de lucru declarînd îceputul școlii de vară.
Începuse o zi foarte încărcata în care am reușit să ne prezentăm, să vizităm centrul ORMAX, să însușim prezentarea despre ecotehnologii pentru protecția mediului, să vizităm grădinița din Dominteni, r-nul Drochia unde au fost folosite Colectoarele Solare care fac parte din ecotehnologiile folosite în Moldova.
     Despre impresiile oaspeților asupra gradiniței din Dominteni pot să scriu un articol aparte, dar voi încerca succint să va comunic despre toate. Oaspeții au fost frapați de apa caldă care venea din colectoarele solare apoi au rămas fără cuvinte dupa ce au văzut prînzul întins pe o masa imensa.
În centru mesei se afla o mămăligă mare care i-a îndestulat pe toți cei prezenți. Cuvintele ,,Cît de bun !!!” le puteai auzi la fiecare pas, în fiecare secundă, într-un cuvînt prînzul cu mămăliga a fost perfect, lăsîndule oaspeților cele mai frumoase impresii despre bucatele noastre tradiținale.
     După ce am luat prînzul ni-am luat rămas bun de la directoarea gradiniței și am plecat la Cotova, r-nul Drochia la Izvorul Mare unde izvorăsc 160 litri apă potabila pe secundă, apoi am vizitat muzeul fermierului cu care am și încheiat prima zi de lucru.

     A doua zi a fost una și mai interesantă doar că o voi prezenta cît mai succint. Dupa cafeaua la centru ORMAX am plecat la Soroca și primul loc vizitat a fost Lumînarea Recunoștinței. Urcînd 650 de scări se deschide o priveliște nemaipomenită  a rîului Nistru și a întregului oraș.
După o priveliște preafrumoasă am vizitat monumentul istoric Cetatea Sorocii, unde oaspeții au aflat de la ghid lucruri interesante despre istoria noastra, despre personalitațile marcante și eroi.
Ieșind din cetate toți discutau despre lucrurile care i-au frapat, aceasta ne comunica că vizita a fost reușită. Urcînd în rutieră am luat cursul spre r-nul Edineț la Mănăstirea Zăbriceni unde am luat un prînz din eco-producte ce au fost recoltate pe 30 ha ale mănăstirei.
Împreună cu oaspetii am cercetat amănunțit cele 30 ha văzînd eco-tehnologiile de recoltare în funcție.
Despre frumusețea mănăstirii nu am cuvint așa frumos care s-o descrie, pur și simplu trebuie vazut !

     A treia zi a fost la fel de impresionantă și vesel petrecută ca și primele 2 deoarece a fost o zi de odihnă completa pe malul Rîului Prut. Am fost cazați în satul Duruitoarea Veche la centrul turistic a Domnului Nicolae. Întreaga zi am înotat, ne-am distrat. Seara am urcat cu toții un delușor de unde se arăta o priveliște minunată a cerului, cu carul său mic, cu carul mare și cu preafrumoasa cale lacteie.
De la orele 23:00 pînă la orele 3:00 am cîntat la Karaoke iarăși distrîndune la maximum.

    Pînă acum totul era extraordinar, dar în ziua a patra a dat o tristețe peste toți elevii școlii de vară deoarece în acea zi a venit șoferul Ivan și ni-a despărțit de Duruitoarea Veche ducîndune la centru ORMAX unde ni-am luat rămas bun cu lacrimi pe față. Oaspeții au plecat la hotel, iar dis-de-dimineață au plecat din Moldova cu speranța că numaidecît ne vom mai întîlni.

     Dragi cititori ai articolului, am scris sub formă de un monolog deoarece nu știam prin ce mod să vă redau emoțiile ce le-am trăit la Școala de vară. Mulțumesc mult dmnei Liliana pentru încredere și recomande și voua cititorilor mei, sunteți cei mai buni.
                                               Cu mult respect al vostru Administrator: Donu Alexandru !!!
















































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu